Pakara- ja reisitreeni à la Steffit!

Tässä tulee pakara- ja reisitreeni, joka on jaettu kolmeen eri tasoon. Tämä treeni on suunniteltu tehtäväksi kuntosalilla. Taso I on yksinkertaisin ja taso III on haastavin tekniikaltaan. Kaikista tasoista saa kovan treenin aikaan. Treeneihin kuuluu lihaskunto-osa, loppuun tulee sykeosa. Katso ensin mikä taso sopii sinulle:


Taso I – Et ole tehnyt reisi- ja pakaratreenejä salilla lähes ikinä ja et oikein tiedä miten eri liikkeitä tehdään. Taso II ja III -liikkeet eivät ole tekniikaltaan tuttuja vielä. Pysy vain tällä tasolla jos olet epäileväinen, tässä voi tehdä yhtä kovaa treeniä, kuin tasolla II ja III. Tämä taso sopii lähes kaikille.

Taso IIOlet aikaisemmin tehnyt kyykkyjä vapailla painoilla (tangolla tai käsipainolla) ja tekniikka on hallussa. Hyppy penkille on tuttu. Kyykyssä pari tekniikkasääntöä ovat seuraavat: Selkä pysyy suorana koko ajan ja jaloista mennään alas. Polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan ja alastulossa polvet eivät mene varpaitten yli. Hartiat ovat alhaalla. 

Taso IIIMaastaveto, takakyykky ja etukyykky ovat tuttuja liikkeitä. Uskallat hypätä korkealle boksille.


Kun olet selvittänyt tasosi, valitse treeni sen mukaan! 

Ennen jokaista treeniä tulee lämmitellä 10-15 min juoksumatolla, pyörällä tai crosstrainerillä.

Näissä treeneissä tehdään ensin rankempi lihaskunto, jolloin tehdään yksi laite/liike peräkkäin, eli ei vaihdella liikkeitä (Taso I: jalkaprässi 3×12 = jalkaprässi 12 toistoa, 30-60sek tauko, jalkaprässi 12 toistoa, 30-60 sek tauko, jalkaprässi 12 toistoa, 30-60 sek tauko. Polven ojennus laitteessa 12 toistoa, 30-60sek tauko…. jne.)

Lopuksi (sykeosa) tehdään kiertoharjoittelu samoilla liikkeillä (Taso I: jalkaprässi 10 toistoa, polven ojennus 10 toistoa, polven koukistus 10 toistoa, reiden lähennys 10 toistoa, boksille nousu 8 kpl, 1 min tauko – tämä 2-4 kertaa).

Taso I (helppo)

Tarvitset:

Jalkaprässi
Polven ojennus laitteessa
Polven koukistus laitteessa/makuulta
Reiden lähennys laitteessa

+

Boksi/steppilauta, jonka päälle noustaan vuorojaloin.

Painojen valinta: Valitse painot sen mukaan, että viimeiset 2-4 toistoa tekevät tiukkaa
Tauot: 30-60 sek toistojen välissä (esim: 12 toistoa, 30sek tauko, 12 toistoa…). Lopuksi (sykeosa) n. 1min tauko sarjojen välissä (yksi sarja on 5 liikettä)

Treeni

1. Jalkaprässi 3×12
2. Polven ojennus laitteessa 3×12
3. Polven koukistus laitteessa 3×12
4. Reiden lähennys laitteessa 3×12


5. Steppilaudalle tai boksille nousu vuorojaloin 3×12


Lopuksi (sykeosa):

Kaikki liikkeet kerran peräkkäin (liikkeet 1-5), ilman taukoja. Kaikkia liikkeitä 10 toistoa (1×10, paitsi boksinousuja – niitä 8 kpl). Samat painot. Toista 2-4 kertaa. Reipas tahti! 


Taso II (keskivaikea)

Tarvitset:

Käsipainot x 2 (nämä saavat olla melko painavat, näillä tulee askelkyykkyjä ja kyykkyjä)
Yksi painavampi käsipaino tai kahvakuula (tällä tulee haarakyykkyjä, treenin raskain paino on tässä)

Yksi käsipaino (tällä hypätään tasajalkaa boksille ja tehdään kyykky)


+

Boksi, jonka päälle hypätään tasajalkaa (suunnilleen polvien korkuinen) painon kanssa ja tehdään kyykky


Painojen valinta: Valitse painot sen mukaan, että viimeiset 2-4 toistoa tekevät tiukkaa
Tauot: 30-60 sek toistojen välissä (esim: 12 toistoa, 30sek tauko, 12 toistoa…). Lopuksi (sykeosa) n. 1min tauko sarjojen välissä (yksi sarja on 4 liikettä)

Treeni

1. Askelkyykkyjä käsipainoilla (vuorojalka) 3×16
2. Kyykkyjä käsipainoilla 3×12
3. Haarakyykky (aka. sumokyykky) yhdella käsipainolla/kahvakuulalla 3×12

4. Boksille hyppy käsipainolla/kahvakuulalla ja kyykky 3×10


Lopuksi (sykeosa):

Kaikki liikkeet (1-4) kerran peräkkäin, ilman taukoja. Kaikkia liikkeitä 10 toistoa (paitsi boksihyppyjä – niitä 8 kpl). Samat painot. Toista 3-5 kertaa. Reipas tahti! Kaikissa kyykkyissä tekniikka tulee olemaan oikea, reippaasta tahdista huolimatta.


Taso III (haastavin)

Tarvitset:

Tanko, johon laitetaan levypainoja
Korkea boksi (yli polvien korkuinen)


Painojen valinta: Valitse painot sen mukaan, että viimeiset 2-4 toistoa tekevät tiukkaa)
Tauot: 30-60 sek toistojen välissä (esim: 12 toistoa, 30sek tauko, 12 toistoa…). Lopuksi (sykeosa) n. 1min tauko sarjojen välissä (yksi sarja on 5 liikettä)

Treeni:
1. Maastaveto 3×12
2. Takakyykky 3×12
3. Etukyykky 3×12
4. Sumo maastaveto (maastaveto leveällä asennolla) 3×12


5. Boksihyppy korkealle 3×10


Lopuksi (sykeosa):

Kaikki liikkeet (1-5) kerran peräkkäin, ilman taukoja. Kaikkia liikkeitä 10 toistoa (paitsi boksihyppyjä – niitä 8kpl). Samat painot. Toista 3-6 kertaa. Reipas tahti! Kaikissa liikkeissä tekniikka tulee olemana oikea, reippaasta tahdista huolimatta.Kysymyksiä? Vaikeuksia ymmärtää jotakin? Saa kysyä!Kuvat: Sandra ja Stina

Lähteenä käytetty: Lihaskuntoharjoittelun perusteet (Delavier, 2009)

x Steffi

40 kommenttia

 1. Oon pian 14v tyttö. Vatsalihakset menee rutistuskoneessa 25kg ainakin 50toistoa. Haluisin vielä kiinteyttä. En vaan tiedä miten tekisin sen mahd turvallisesti, koska oon pituudeltani alle 160. Voisitko neuvoa? :)

  • Ei apua…

  • tee mielummin 50kg (tai enemmän) 10-15 toistoa niin kiinteydyt. ei 50 toistossa oo mitään järkeä.

  • Olet sen verran nuori, että suosittelen keskittyväsi lihaskuntoharjoitteluun vasta kun olet kasvanut täysi-ikäiseksi. Näin voidaan välttää tietyt ongelmat, jotka voivat ilmentyä, kun nuorena tekee kovaa lihaskuntoharjoittelua.

   Onko olemassa jokin harrastus, jonka voisit aloittaa sinun ikäisenä, johon voisit keskittyä mielummin harrastus-mielessä, kuin kiinteytymismielessä? Mieleeni tulee esim. joukkue-urheilut tai vaikkapa yleisurheilu? Niissä kiinteytyy myös hyvin :)

   x Steffi

 2. Kiitos! Huomenna kokeilemaan tuota helpompaa sarjaa. :) Nyt siis peukut pystyyn että lähden huomenna viimeistään klo09 salia kohti. Mitä kannattaisi syödä ennentuota treeniä? Vinkkejä? :)

 3. hihi en ymmärtänyt 😀
  ”Tauot: 30-60 sek toistojen välissä (esim: 12 toistoa, 30sek tauko, 12 toistoa…). Lopuksi (sykeosa) n. 1min tauko sarjojen välissä (yksi sarja on 5 liikettä)”
  Eli teen esim. takakyykkyä 12 toistoa, venaan 30 s ja sit teen uusiks jne. vai että meen noi kaikki liikkeet läpi ja sit sen sarjan lopussa 30-60 s ja sit sarj uudestaan?

  ja tehäänkö sykeosassa toi koko sarja kerran putkeen läpi vai esim. 3-6 kertaa, niinku taso 3 luki ? ei kai sentään, hämmensi vaan ku noi loput ohjeet oli ton sykeosio-ohjeistuksen perässä ?
  ymmärsitköhän nyt sen mitä en ymmärtäny 😀 kiitos ja anteeksi etukäteen!

  sellaista kysyisin vielä, että itsellä on tavoitteena saada ylimääräinen rasva pois käsistä ja reisistä, oon ymmärtäny että just tiukalla salitreenillä sen sais pois, mutta mulla on taipumus kasvattaa lihasta tosi nopeesti, niin pelkään et se lihas kasvaa, mutta rasva jää päälle? mikä olisi optimaalinen treenaus, 3 kertaa salilla koko kroppa vai kolmijakoinen? oon juossu lenkkiä 1-2 kertaa viikossa tuohon päälle…
  on vaan taukoa ollu treenistä nyt niin mietin mikä kiinteytymiseen ja lihaserottuvuuten olisi paras konsti :))) kauhia romaani! kiiitos huippu blogista, oot suuri inspislähde :))

  • Juuri niinkuin arvelit eli:

   Jos teet Taso II:

   16 askelkyykkyä peräkkäin
   30-60 sek tauko
   16 askelkyykkyä peräkkäin
   30-60 sek tauko
   16 askelkyykkyä peräkkäin

   30-60sek tauko

   12 kyykkyä käsipainoilla
   30-60 sek tauko
   12 kyykkyä käsipainoilla
   30-60 sek tauko
   12 kyykkyä käsipainoilla

   30-60 sek tauko

   12 Haarakyykkyjä
   30-60 sek tauko
   …. jne!

   Eli kaikki liikkeet käydään läpi ensin (ei vaihdella laitteita). Vasta sykeosassa tehdään kiertoharjoittelua (jolloin ei taukoja yhtään) joka menee näin:

   Sykeosa Taso II:

   10 askelkyykkyä käsipainoilla
   10 kyykkyä käsipainoilla
   10 haarakyykkyä
   8 boksille hyppyä

   tauko n. 1 min

   10 askelkyykkyä käsipainoilla
   10 kyykkyä….

   jne! tämän voi tehdä 3-5 kierrosta.

   Kaikissa sykeosissa tehdään kaikki liikkeet kerran läpi, sitten 1 min tauko ja uudestaan (Taso II 3-5 kierrosta).

   Kiitos kysymyksestäsi! Sain tekstiä myös hieman korjattua ja muokkasin sitä, tämä ei ole mikään helppo treeni ymmärtää. Olisin mielelläni jokaisen treenaajan kanssa mukana tekemässä tätä :)

   Kiitos vielä kommentistasi. Salitreeni, lenkkeily ja tämän treenin tyyppiset intervallitreenit (sykeosa, jossa hengästyt kunnolla) on yksi hyvä tapa saada ylimääräinen rasva pois. Todella tärkeä osa on myös ruokavalio. Jos olet sitä mieltä, että lihas tulee helposti, voit lisätä aerobista. Joskus se luulo, että lihas tulee nopeasti on olemassa siksi, että kun kerran ollaan tehty jotakin lihaskuntoa, sanotaan vaikka hauista, niin se lihas on turvonnut jonkun aikaa. Näin moni luulee, että lihas on kasvanut hurjaan tahtiin, vaikka se itse asiassa ei ole.

   Vannon lihaskunnon nimeen, enkä suosittele lähes kenellekkään ainoastaan aerobista. Aerobista voi kuitenkin lisätä oman maun mukaan, se polttaa kaloreita. Kalorit palaa = rasva lähtee.

   x Steffi

  • KIIITOOOOOS :))))

 4. Mikä toi kirja on mistä oot noi kuvat ottanut? :)

 5. Mikä hyöty tuosta sykeosasta on?

  • Sykeosa on tarkoitettu tehdä kovemmalla sykkeellä, kun treenin alku.

   Korkealla sykkeellä tehdyt lihaskuntotreenit vahvistavat sydän- ja verenkiertotoimintaa.
   Kunto paranee.
   Lihaskuntokestävyys paranee.

   Siinä pieni osa! :)

   x Steffi

 6. Moikka, ja ensinnäkin tää sun blogi on mieletön motivaattori ja saankin tosi usein hyviä ajatuksia omaankin treeniin!:-) Asiani jota täällä kyselisin riippuu kylläkin treeniin, mutta itse polvileikkaukset kokeneena jotkin liikkeet ovat lähes mahdottomia toteuttaa. Olisiko siis vaihtoehtoisia harjoitteita, jotka korvaisivat esimerkiksi polven ojennus/koukistus laitteen? Kaikki vinkit on enemmän kun tervetulleita, koska oma mielikuvitus on suhteellisen rajallinen;) Kiitos tuhannesti jos tähän ongelmaan aikaasi annat!:-)

  • Suuri kiitos.

   Kannattaa kysellä fysiolta/lääkäriltä ollaaksesi varma mitkä liikkeet sopivat juuri sinulle. Yleensä laitteissa tehdyt liikket ovat hieman turvallisempia, mutta jos nekin aiheuttavat kipuja/epämukavuuksia, on parempi että sinulle suunnitellaan erikseen sopivat liikkeet.

   x Steffi

 7. Moikka ! kysyisin minkä painosilla käsipainoilla noita askelkyykkyjä olisi hyvä tehdä? Ja minkä painoisella kahvakuulalla kyykkyjä kannataa tehdä? :-)

  • Tee askelkyykyt sellaisilla painoilla, jotka tuntuvat raskailta, kun teet viimeisiä toistoja.

   Kyykyissä sama juttu – raskaita viimeisiä toistoja.

   Katso kuitenki, että selkäsi pysyy suorana, eikä horjahda pyöreäksi tai sivuille.

   x Steffi

  • hävettää vaan niin kovasti tehdä pienillä painoilla, en nimittäin ole kovin vahva enkä ”iso”

  • Näissä liikkeissä ei ole mitään hävettävää, vaikka tekisitkin niitä ilman painoja (kädet lantiolla)! Riittää, että annat oman 100%, kukaan ei vaadi enempää. Joskus musiikin kuuntelu kannustaa salillla tekemään omaa juttua, jos mietit liikaa mitä muut ajattelevat. Tsemppiä treeniin.

   x Steffi

 8. Helloo! Vastaava postaus kotioloissa tehtynä olisi kiva : )

 9. ”Kaikki liikkeet (1-4) kerran peräkkäin, ilman taukoja. Kaikkia liikkeitä 10 toistoa (paitsi boksihyppyjä – niitä 10kpl). Samat painot. Toista 3-5 kertaa. Reipas tahti! Lyhyet tauot sarjojen väleissä. Kaikissa kyykkyissä tekniikka tulee olemaan oikea, reippaasta tahdista huolimatta.”
  Tarkoititko että tehdään liikkeitä 1,2,3,4,1,2,3,4… tyylillä eli 40 liikettä putkeen ja sitten tauko ja jatketaan samaa sarjaa yhteensä 3-5 kertaa?

  • Olen hieman korjannut tekstiä, ei ole varmasti helppoa luettavaa! Korjasin juuri tuon, että boksihyppyjä 8 kpl, ei 10 kpl. ”Lyhyet tauot sarjojen välissä” vaihdoin 1min sarjojen välissä.

   Eli sykeosassa (Taso II) näin:

   Liike 1, 10 toistoa
   Liike 2, 10 toistoa
   Liike 3, 10 toistoa
   Liike 4, 8 toistoa

   Tauko n. 1 min

   Liike 1, 10 toistoa
   Liike 2, 10 toistoa

   esim. 3 kierrosta.

   Toivottavasti selkeni. Kysy uudestaan jos ei.

   x Steffi

  • Kiitos! Tätä täytyy kokeilla jossain vaiheessa kun pääsen kunnolla vauhtiin. Voi olla että laitan omaan blogiini postauksen miten meni ja selvisinkö omin jaloin ulos salilta tuon jälkeen… 😀

 10. Sellaista jäin miettimään, että miksi reiden lähentäjäliike, eikä loitontaja? Eikö loitontaja osuisi paremmin niihin pebalihaksiin? Reisille kun kuitenkin on jo prässi (ottaa toki pebaanki jos jalat tarpeeksi auki) ja polven ojennus, takareisille/peballe koukistus. Mun makuun siis olisi osuvampaa loppuun treenata peban sivua loitontajaliikkeellä, kuin sisäreisiä lähentäjällä. Makujahan on tietty moneksi ja hyvä niin, mutta mua kiinnostaa tässä nimenomaan se, mikä on ollu sun syy sille, että olet valinnut lähentäjäliikkeen?

  Kamala, kun en saa sanoja muotoiltua niin, ettei se kuulostais hirveeltä tivaamiselta tai suoraan sun treenin kyseenalaistamiselta, mutta kun usko tai älä, kumpikaan noista ei ole mun tarkoitus. Tässä on vaan itsellä juuri saliohjelman suunnittelu menossa ja kaipaan selityksiä tälle tietylle valinnalle, jotta ymmärtäisin mitä ajat takaa ja mitä mun taas kannattaa omissa puuhissani tehdä :)

  • Saa kysyä ja kyseenalaistaakin! Idea reiden lähentäjissä tässä oli se, että Taso I ja II-treenissä tehdään sumokyykkyä ja sumomaastavetoa (ottaa sisäreisiin), niin halusin keksiä samankaltaista Taso I-treenille.

   Jos sinusta tuntuu, että reiden loitontojaliike sopisi tähän paremmin. Tee se! :) Tästä treenistä ei ole mitään tieteellistä tutkimusta, kun sen juuri keksin. Siksi voi hyvin olla, että jotkut liikkeet voitaisiin tehdä eri tavalla ja saada vielä hieman lisää irti treenistä. Saa soveltaa!

   Kiitos kysymyksestä.

   x Steffi

  • Ymmärrän pointtisi ja sekös vasta tuntuu kivalle – se kun ymmärtää, tietää miksi :) Joten kiitos vastauksesta!

 11. voisitko tehdä jonkun hyvän ”vatsalihastreenin?” :)

 12. Heissan! Oon käynyt nyt salilla joku 5kk mutta nyt polvinivelet on tullu tosikipeeks varsinki prässissä, enkä oo sen takia voinu tehä prässillä ollenkaan yliviiikkoon. En haluais jättää prässiä pois, tiiätkö mikä auttais? Oon vasta 17 eli mikään ikä ei vois ola syynä 😮 ootan aina innola sun uusia postauksia näistä saa niin paljo motivastioo :–)

 13. Heissan! Oon käynyt nyt salilla joku 5kk mutta nyt polvinivelet on tullu tosikipeeks varsinki prässissä, enkä oo sen takia voinu tehä prässillä ollenkaan yliviiikkoon. En haluais jättää prässiä pois, tiiätkö mikä auttais? Oon vasta 17 eli mikään ikä ei vois ola syynä 😮 ootan aina innola sun uusia postauksia näistä saa niin paljo motivastioo :–)

 14. Hej, Osaisitko sanoa suunnilleen, kuinka monta eri liikettä kannattaa yhdessä salitreenissä tehdä? Pyrin käymään salilla 3 kertaa viikossa ja niihin pitäisi mahduttaa kaikki osa-alueet..
  -Jenni

 15. voisitsä tehä selkä treeni- postauksen, musta tuntuu etten saa tuntumaa selkään samalla tavalla kun muihin lihaksiin. Varsinkaan yläselkään. Kiitti jo etukäteen :–)!!

 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 17. Treeni- postaukset on mahtavia! Itse käyn salilla 3x viikossa ja tarkoituksena olisi kasvattaa lihasmassaa, olen 16 vuotias, mutta hakusessa hyvät ja kehittävät treeniohjelmat. Pitäisi 3x viikossa saada kaikki osa-alueet mukaan. Joten treeni- postauksia kannatan :))

 18. Hei, tosi kiva postaus! :)
  Mutta osaisitkohan sä auttaa mua… Mulla on nimittäin sellanen ongelma, että aina ku teen askelkyykkyjä tai jotain vastaavaa, esim. bulgarian split squattia (eli aina ku toinen jalka on eessä ja toinen takana), niin parin sarjan jälkeen siihen takimmaiseen (oikeaan) polveen alkaa sattua. Tai oikeestaan se tuntuu ehkä siinä reisilihaksessa, ihan lähellä polvea. Vasemmassa jalassa se siis ei tunnu, vain oikeassa sillon ku se on takana. Kuitenkin reenaan aika paljon, ja mulla on mielestäni ihan hyvät reisilihakset. Mistäköhän se kipuilu voi johtua? Harmittaa kun en oikein voi tehä mun lempiliikkeitä, just esim. askelkyykky tanko jalkojen välissä on yks mun suosikeista… Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)

 19. Haluisin tehdä noita askelkyykkyjä salilla ja haluaisin treenin kohdistuvan pakaraan, mutta en saa tuntumaa kun etureiteen.. Miten jalkojen asento pitäisi olla?

 20. Moikka Steffit!

  Kärsin niinkin ärsyttävästä ongelmasta, kuin synnynäinen sydänvika, joka ilmenee satunnaisina lähes päivittäisinä minuutteja kestävinä rytmihäiriöinä. Haluaisin kuitenkin vahista juuri sydäntäni ja vernekiertoelimistöäni, onko sulla jotain vinkkejä? Lääkäri ei ole kieltänyt urheilua missään muodossa, muttei osa sanoakaan, mikä olisi hyvä juuri tällaiseen. :)

 21. Moikka! Onko etukyykyllä ja takakyykyllä jotain eroa siinä, mihin lihaksiin ne ottaa jaloissa? Itse olen treenannut molempia vuoron perään, kun tuntuu etten jaksa tehdä kumpaakaan käsien/hartioiden voimien takia tarpeeksi montaa että tuntuisi pakaroissa.

 22. Selailin blogiasi ja täältähän löytyi mahtava treenivinkki. Linkkasin omaankin blogiin. Onko typerä yhdistää tällainen treeni esim. olkapäätreeniin?

 23. oon 14 vuotias tyttö ja käyn salilla pari kertaa viikossa. niin mitä vahinkoja voi aikaisin aloitetusta lihaskunto harjoittelusta olla?

 24. Hei! Kuinka kehittää reisien sisäsyrjää??

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>